
Ervaring: whiskydiner bij House of Whisky door Vidra
In dit artikel nemen we je mee in een unieke whisky ervaring
Georganiseerd door Slijterij en Drankenhandel Vidra
Op 24 januari 2025 organiseerde Slijterij en Drankenhandel Vidra uit Wervershoof een uniek whiskydiner bij House of Whisky in Oss. Onder bezielende leiding van Tony van Rooijen konden de aanwezige gasten en ik genieten van een prachtige whisky line-up én fantastisch diner. In dit artikel nemen we je mee in deze bijzondere ervaring. Veel leesplezier!
Whiskyproeverij en diner
Bart, eigenaar van Slijterij en Drankenhandel Vidra, is de initiatiefnemer van deze unieke whisky ervaring.
Bart Bakker: ‘Als specialist willen wij onze klanten bijzondere ervaringen bieden. Daarom organiseren we meerdere keren per jaar whiskyproeverijen. Dit evenement was van een ongekend hoog niveau: de locatie is uniek in Nederland, het diner en de whisky was bijzonder en de presentatie werd uitmuntend gedaan door niemand minder dan whisky ambassador Tony van Rooijen. Wij hebben ervan genoten!’
Een korte wandeling door het bos
Om 15:00 uur verzamelden we bij House of Whisky in Oss. Vroeg voor een diner zou je zeggen? Klopt! Tony nam ons namelijk eerst mee voor een korte boswandeling. Onder het genot van een heerlijke single malt en hapje, kregen we onder andere verhalen te horen over het ontstaan van House of Whisky én we stonden stil bij een van de belangrijkste elementen bij het produceren van whisky: hout. Maar het vinden van een geschikte Quercus (Latijn voor eikenboom) voor een whiskyvat was niet voor iedereen weggelegd…



The House of Whisky
Bij het ingaan van de avond werden we uit de bar gehaald door Tony om ons te begeven naar de kelders van Hotel de Naaldhof. Deze ruimte ademt whisky en Schotland: een prachtige entourage en indrukwekkende vitrine is het decor waar deze ervaring gaat plaatsvinden. Na even rondgekeken te hebben neemt iedereen plaats en start het whiskydiner. Tony pakt al snel zijn rol als whisky ambassador en neemt alle deelnemers mee op reis langs de verschillende whisky’s die we proeven en de verhalen achter de distilleries. Er ontstaat een hele ontspannen sfeer waarbij deelnemers met elkaar aan de praat raken en mooie verhalen delen.






De deuren werden geopend…
Halverwege het diner was het dan tijd om de deuren van het museum te openen. Het moment waar iedereen ook echt naar uit keek. Tony nodigde ons uit om één van de meest bijzondere collecties ter wereld te bewonderen. Quotes als: ‘ik weet niet waar ik moet beginnen met kijken’ en ‘dit is niet normaal meer’ vlogen om de oren. De ene vitrine was nog mooier ingericht dan de andere. Exclusieve whisky’s van Balvenie, The Macallan en closed distilleries, maar ook hele speciale en gelimiteerde uitgaves konden hier in real life bewonderd worden.




Whisky line-up in detail
Hieronder staan de whisky’s die we hebben mogen proeven beschreven. Naast hele bijzondere flessen die nagenoeg niet meer verkrijgbaar zijn, zijn de laatste drie dit gelukkig wel.

#1 Tomintoul 12YO
Een bijzondere Tomintoul 12 jaar oud werd als eerste tevoorschijn gehaald voor de proeverij. Deze fles komt waarschijnlijk ergens uit de jaren 80. Uniek om nu te proeven dus!
#2 Caperdonich 21YO
Als tweede whisky kregen we er een van een gesloten én inmiddels ook gesloopte distilleerderij: een 21 jaar oude Caperdonich. En wat een snoepje was dit! Ontzettend fruitig en gebalanceerd. Je zou niet zeggen dat deze 48% alcohol heeft.
#3 Knockdu 23YO
Knockdhu is het merk waaronder in bepaalde perioden de single malt-whisky van de Knockdhu Distillery werd uitgebracht. Omdat de naam Knockdhu makkelijk verward kan worden met die van de Knockando Distillery, gebruikte de Knockdhu Distillery vroeger en ook nu weer de merknaam ‘anCnoc’ voor de eigen whiskybottelingen. Onafhankelijke bottelingen hebben dan weer de distilleerderijnaam Knockdhu op het label. Best wel verwarrend… Dit is een prachtige oude Knockdu uit 1978. Wat mij betreft de whisky met de meest complexe geur uit de line-up van de avond en degene met verreweg het hoogste alcoholpercentage: 57,4%. Bijzonder om te kunnen proeven!
#4 Òrdha 21YO
Deze whisky blijkt een favoriete fles te zijn voor een aantal deelnemers. Max de Wolf neemt hiervoor samen met Tony het woord om het bijzondere verhaal achter deze blend te delen. De jongste whisky is 21 jaar oud, maar er zit nog veel meer bijzondere whisky in deze fles, exclusief gebotteld voor de Nederlandse markt. Tony heeft daarom samen met Brian Kinsman, bekend van o.a. Glenfiddich, de ‘smaak’ van Nederlanders mogen definiëren en in deze fles gestopt. Mocht je nog een fles ergens kunnen bemachtigen? Doen!
#5 Bruichladdich The Classic Laddie
Het zit al in de naam, maar een echte classic. Geen hele complexe whisky, maar wel een hele lekkere en aangename. Bruichladdich komt van het eiland Islay en ondanks dat dit geen peated Islay whisky is, proef je wel het maritieme karakter van het eiland. Aardse tonen die je niet in vasteland whisky kunt vinden proef je hier wel.
#6 Balvenie 14YO Week of Peat
Deze distilleerderij staat bekend als echte speysider, met heerlijke zachte smaken. Echter één week per jaar produceren zij een peated spirit: de 14 jaar oude Week of Peat editie uit de Balvenie Stories Serie.
#7 Highland Park 15YO Viking Heart
Ook op de Orkney Islands wordt gebruik gemaakt van peat voor het drogen van de barley, maar niet zoals op Islay. Hierdoor ontstaat een unieke smaak die je alleen hier kunt vinden. Een erg lekkere afsluiter van deze unieke ervaring!


Conclusie: hoe hebben wij dit evenement ervaren?
Slijterij Vidra heeft een fantastische ervaring voor iedereen die iets met whisky heeft georganiseerd. De ambiance waarin dit evenement heeft plaatsgevonden is uniek en is iets dat ik nog niet vaker ben tegengekomen. Maar wat voor mij het meest bijzondere was, is dat er een sfeer gecreëerd werd waarbij iedereen met elkaar in gesprek raakte over allerlei verschillende onderwerpen. Of het nu whisky was, bijzondere ervaringen met whisky, ondernemerschap of andere interesses. De whiskywereld is wat dat betreft een mooie wereld!
De ervaringen van Tony lezen? Bekijk dan zijn verslag hier.
Over Slijterij & Drankenhandel Vidra
Bij Slijterij & Drankenhandel Vidra in Wervershoof draait alles om smaak en kwaliteit. Vidra is dé whisky specialist van de regio en hét adres voor liefhebbers die op zoek zijn naar een prachtige fles, van klassieke merken tot exclusieve edities.
Daarnaast bieden zij als slijterij en drankenhandel uiteraard ook een breed assortiment aan bijzondere wijnen, speciaalbieren, sterke dranken en non-alcoholische opties. Of je nu op zoek bent naar een unieke fles als cadeau, een bijzondere drank voor een feest, of gewoon iets lekkers voor jezelf, bij Vidra vind je het.
Met persoonlijke service en passie voor hun vak staan ze voor je klaar om je te adviseren en te inspireren. Kom langs en ontdek hun collectie – voor elk moment en iedere smaak!
Over House of Whisky
In de sfeervolle kelder van Hotel de Naaldhof vind je House of Whisky, dé plek voor een fantastische whiskybeleving. Laat je verrassen door een unieke verzameling van bijna 5.000 flessen whisky terwijl je geniet van een goed glas uit het uitgebreide assortiment.
Maak de ervaring compleet met een heerlijk diner en een overnachting in het hotel, zodat je helemaal kunt opgaan in de whiskysfeer. Of je nu kiest voor een gezellig avondje uit of een aangenaam verblijf, bij House of Whisky ben je aan het juiste adres.
Over Tony van Rooijen
Tony van Rooijen, ook bekend als Tony de Whiskyliefhebber, is een echte whiskyambassadeur met een jarenlange passie voor alles wat met whisky te maken heeft. Zijn fascinatie voor whisky is uitgegroeid tot een diepe kennis en liefde voor Schotse whisky’s.
In dit artikel kunnen affiliate links verwerkt zijn. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze links iets boekt. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Ben je meer te weten gekomen en heb je iets aan onze tips? Wij zijn erg blij als je gebruikt maakt van de links in dit artikel om bijvoorbeeld een reis, accommodatie of huurauto te boeken. Bedankt!