Whisky en borrelplank hapjes: wat zet je op tafel?

Spiritofscotland.nl / Whisky / Whisky en borrelplank hapjes: wat zet je op tafel?

Wat voor borrelplank hapjes eet je bij een whisky proeverij

Een goed glas whisky is op zichzelf al heerlijk, maar we merken steeds vaker dat een klein hapje erbij de ervaring echt naar een hoger niveau tilt. Geen ingewikkelde chefkokpraktijken maar gewoon slimme combinaties die passen bij de smaken van de whisky. In dit artikel duiken we in whisky hapjes, makkelijke foodpairing en ideeën voor een whisky proeverij thuis. Hapjes die je makkelijk kunt kopen en eigenlijk geen bereiding vergen zodat jij gemakkelijk een borrelplank op tafel zet.

Waarom whisky zo goed samengaat met hapjes

Whisky en eten blijft voor veel mensen een verrassing. Toch werkt het eigenlijk heel logisch. De smaken van single malt whisky reageren sterk op contrast en balans. Een klein hapje kan bepaalde aroma’s benadrukken of juist verzachten. Denk aan romige kaas die een stevige whisky afvlakt of pure chocolade die de zoetere tonen mooi naar voren haalt. Door te spelen met zoute en zoete hapjes ontdek je nieuwe smaken.

Whisky en kaas

Kaas is een van de populairste hapjes bij whisky en dat is niet voor niets. Zachte kazen doen het goed bij fruitige whisky’s terwijl oude kaas juist naast een rokerige whisky geweldig uitkomt. Wij zijn geen fan van zware schimmelkazen in combinatie met whisky, dus die zouden wij achterwege laten.

Whisky en chocolade

Whisky en chocolade is misschien wel de meest geliefde combinatie. Dit komt vooral omdat vrijwel iedereen chocolade lekker vindt en je met pure chocolade veel smaakdiepte krijgt. Bij een rijke zoete whisky werkt chocolade als een soort versterker van alle smaaklagen. Ook erg leuk om te experimenteren met verschillende soorten chocola.

Andere whisky hapjes

(Ongezouten) noten zijn bij bijna elke whisky wel geschikt. Het haalt de scherpe randjes van de whisky en geeft een fijne crunch. Wij kiezen vaak voor een mix met allerlei verschillende soorten noten.

Ook is een charcuterie plankje altijd leuk op tafel. Let wel op dat je heftige chorizo- of knoflookworst laat staan. Dit overheerst de smaak van whisky te veel. Een Spaanse ham is een veilige en lekkere keuze.

Een ander hapje dat bij ons vaak op tafel komt te staan bij een proeverij is een toastje met gerookte zalm of paling. Zeker met de krachtige whisky’s is dit erg lekker.

Zo kies je een whisky smaakprofiel en hapjes

Om hapjes te combineren helpt het om naar het smaakprofiel van de whisky te kijken. We houden het simpel. Geen eindeloze schema’s maar drie duidelijke richtingen waar bijna alle whisky’s in passen.

Fruitig en fris

Denk bij dit smaakprofiel aan lichte whisky’s met tonen van appel, peer of citrus. Een Glengoyne 10 YO of Deanston 12 YO zou goed binnen dit smaakprofiel kunnen passen, maar ook zachte whisky’s gelegen op bourbon vaten.

Wij kiezen hier graag voor zachte kazen en een ongezouten notenmix. Vooral een whisky met hoger alcoholpercentage gelegen op een bourbon vat combineert heerlijk met een jong belegen kaas.

Rijk en zoet

Whisky met warme tonen van honing, caramel, Christmas cake of gedroogd fruit vatten wij samen in dit smaakprofiel. Whisky’s gelegen in ex-sherry vaten bijvoorbeeld. Denk dan aan een Aberlour A’bunadh, Balvenie 12 YO of Bunnahabhain 12 YO.

Een bijzonder goede combinatie bij deze whisky’s is voor ons chocolade. En dan bedoelen we pure chocolade met een cacao percentage van meer dan 70 procent. Ook een crème brûlée is heerlijk om te pairen bij een rijke en zoete whisky. Meer fan van hartige smaken? Een Spaans hammetje smaakt hier ook heerlijk bij. 

Rokerig en krachtig

Whisky met turfrook, zout en soms zelfs iets medicinaals, krachtige Islay whisky’s als een Kilchoman, Lagavulin, of Caol Ila. Wij kiezen hier graag voor hapjes met een stevigere smaak: denk aan oude kaas, een toastje met gerookte zalm of stukje paling. Maar ook de ongezouten noten smaken hier erg goed bij. Wil je iets exclusievers op tafel zetten? Dan is het ook leuk om met oesters te experimenteren.

Zo organiseer je thuis een whisky proeverij met hapjes

Voor een whisky proeverij thuis heb je eigenlijk maar drie dingen nodig: verschillende whisky’s, simpele hapjes en een paar nieuwsgierige vrienden. Begin met een fruitige whisky en werk rustig naar een rokerige variant. Bij elke whisky kies je een passend hapje. Je kunt het zo uitgebreid maken als je wil maar houd het vooral relaxed. Het plezier zit hem in de combinatie en het bespreken van de smaken, niet in het perfect uitvoeren van een schema.

Meer weten over de wereld van whisky? Bekijk dan al onze whisky artikelen.

Handige links voor jouw reis naar Schotland

Hotelovernachtingen in Schotland
Reserveer een huurauto in Schotland
Bootovertocht met DFDS naar Schotland
Vliegtickets naar Schotland
Tours en activiteiten via Get Your Guide
Reisartikelen via bol.com
Schotland en distillery hotspot map
Scroll naar boven